وفات سناتور محمود جم


مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه و 33 ثانیه
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه و 33 ثانیه
19 اَمُرداد 1348 (آگوست 1969) دو خبر، اعضای تحریریه روزنامه اطلاعات (اطاق خبر) را به میز سردبیری کشانده بود و در حالی که پیرامون معاونان سردبیر حلقه زده بودند درباره درستی این دو خبر پرسش می کردند.
یکی از دو خبر؛ درگذشت سناتور محمود جم بود و دیگری کشتار در خانه شَرون تِیت بازیگر فیلم در لس آنجلس.
درگذشت سناتور محمود جم که سال پیش از آن بر اثر زمین خوردگی، دچار شکستگی لگن خاصره شده بود و در تهران و لندن معالجه کرده بود به خودی خود نمی توانست پرسش برانگیز باشد ولی گفته شده بود که وی ساعتی پیش از وفات، مرگ خودرا در همان روز پیش بینی کرده بود.
قضیه سناتور جم که در خبر روزنامه ها نیز درج شد از این قرار بود:
سناتور جَم (در زمان فوت؛ 84 ساله) و فرزند محمدصادق کرمانی پس از آسیب دیدگی لگن خاصره، به رغم احساس درد و ادامه درمان، در جلسات سنا شرکت می کرد تا تصمیمی خلاف مصلحت ایران گرفته نشود و دست کم، او حرفش را زده باشد. وی 5 دوره سناتور کرمان بود. سناتور جَم ساعت یک و نیم بامداد آن روز (روز وفات)، بدون اینکه دعوت فوری به جایی داشته باشد ناگهان از رختخواب بر می خیزد، ریش می تراشد و با شتاب لباس بیرون از خانه برتَن می کند، برابر آئینه قرار می گیرد و خودرا مرتّب می کند و در پاسخ به پرسش اهل خانه که در این ساعت! برنامه ندارد، کجا می خواهد با این شتاب و آراستگی برود؟، می گوید: من باید بروم، اینجا دیگر خانه من نیست. من باید به خانه ابدی خود بروم. آدم ها در این دنیا مهمان هستند و هر چیزی پایانی دارد. باید همیشه در اندیشه دیار ابدی بود و در این مهمانخانه نباید یادگار بد از خود بجای گذاشت و ....
اهل خانه که از این حرف ها و کنایه و اشاره چیزی سر در نیاورده بودند خواهش کردند که دقایقی روی صندلی بنشیند و واضح تر بگوید. وی روی صندلی نشست و حرف هایش را تکرار کرد. وی پس از چندین دقیقه. ناگهان از صندلی برخاست، دست برناحیه قلب گذارد و برزمین افتاد و درگذشت و به همانگونه که دقایقی پیش از آن گفته بود، مهمانخانه این جهان را تَرک گفت و به دیار باقی شتافت.
خبری شگفت انگیز بود. علت مرگ، حمله قلبی اعلام شده بود.
محمود جم که در مراسم تشییع جنازه او از مسجد سپهسالار، هویدا نخست وزیر وقت، اعضای کابینه، پارلمانی ها، نزدیکان شاه و کرمانیان مقیم تهران شرکت کرده بودند و در ابن بابویه مدفون شد، این سمت ها را برعهده داشت: استاندار کرمان، استاندار خراسان، وزیر امورخارجه، وزیر دارایی، معاون نخست وزیر (در زمانی که پهلوی اول، نخست وزیر بود)، وزیر دربار و به مدت 4 سال و چند ماه نخست وزیر، سفیر در مصر و ایتالیا و سرانجام سناتور. وی رضاشاه را پس از کناره گیری از سلطنت تا بندرعباس و رفتن به سوی تبعدیگاه انگلیس همراه بود. محمود جم، در جوانی اشتغال خود را از کار ترجمه از زبان فرانسه به فارسی و بالعکس آغاز کرده بود.
ارتشبد فریدون جم (متوفی در ماه می 2008 و نخستین شوهر شمس پهلوی) فرزند سناتور محمود جم بود. ارتشبد فریدون جم که هنگام درگذشت پدر، رئیس ستاد ارتش بود ـ پس از این وفات، اختلاف نظرهای خودرا با شاه علنی کرد و باز نشسته شد. شاپور بختیار آخرین نخست وزیر نظام سلطنتی از فریدون جم دعوت کرد که وزیر دفاع کابینه او شود که نپذیرفت زیراکه امیدی به پیروزی او نداشت.
بخشی از خبر درگذشت سناتور محمود جم که در صفحه اول شماره 12962 (19 اَمُرداد 1348) روزنامه اطلاعات درج شد


کُپی تصویر تشییع کنندگان جنازه سناتور جم از روزنامه اطلاعات (شماره 20 امرداد 1348)


: تاریخ محمود جم روزنامه اطلاعات مسجد سپهسالار شمس پهلوی فریدون جم محمدصادق کرمانی محمدرضا شاه پهلوی
وفات سناتور محمود جم
5.0 (2)


درود بی کران و تشکر

1402/05/18 5 · Reply


مرسی

1402/05/18 5 · Reply




©2003-2024

0.33813 13.5 52