سالروز انتقال سلطنت از قاجارها به پهلوی ها


مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه و 56 ثانیه
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه و 56 ثانیه
12دسامبر سال 1925 میلادی (1304 هجری خورشیدی و در آن سال مصادف با 22 آذرماه) مجلس مؤسسان که انتخاب اعضای آن پانزدهم آذر تکمیل شده بود ظرف پنج جلسه در هفت روز، چهار اصل از اصول متمم قانون اساسی مصوب سال 1906 را اصلاح کرد که برپایه آن، حکومت قاجارها پایان یافت و سلطنت به دودمان پهلوی منتقل شد و دو روز بعد ژنرال رضاخان پهلوی در مجلس شورا حاضر شد، سوگند وفاداری به قانون اساسی یاد کرد و رضاشاه شد.
وی روز بعد (25 آذر) بر تخت سلطنت نشست و نزدیک به 16 سال پادشاهی کرد.
مجلس شورا 43 روز پیش از مصوبه مجلس موسسان، به نام سعادت ملت ایران انقراض قاجاریه را اعلام داشته بود و تا تعیین تکلیف نطام حکومتی، برغم مخالفت دکتر مصدق نماینده تهران، موقتا ژنرال رضا پهلوی سردارِ سپه (فرمانده ارتش) و رئیس الوزراء (نخست وزیر) را رئیس و مسئول کشور قرار داده بود. در جریان عزل دودمان قاجارها و پیش از اصلاح متمم قانون اساسی، در تهران برسر زبان افتاده بود که نظام حکومتی ایران «جمهوری» خواهد بود و سردارِ سپه (فرمانده ارتش) هم موافق جمهوری شدن ایران است.
از لحظه کودتای نظامی فوریه 1921 چنین تغییری قابل پیش بینی بود. ایرانیان از قاجاریه که حکومت آن ازسال 1794 آغاز شده بود به سبب شکست ها، تسلیم شدنها، تَن به تجزیه ایران دادنها، پَسرفت ها و ضعف های متعدد که نشان داده بود راضی نبودند. قاجارها در اصل مغول تبار و از نسل «قاجار نویان» امیرزاده مغول بودند و پهلوی از مازندران بود و یک ایرانی الاصل.
انتقال سلطنت از قاجارها به پهلوی ها انجام شد، ولی مقامات دولتی که عمدتا از عوامل لندن بودند تغییر نکردند و همینکه رضاشاه خواست پا بر جای پای نادرشاه بگذارد و به اتحاد آلمان، ایتالیا و ژاپن نزدیک شد، توطئه خیانت و اشغال نظامی آغاز شد. دمکراسی مصدق که می رفت مدنیّت ایرانی را درخشان سازد سرکوب شد، محمدرضاشاه که سختی زندگی را ندیده بود عملا در چاردیواری کاخ سلطنتی قرار گرفت و در محاصره همان عوامل نزدیک به خارجی و آزمند و وقتی که سخن از تمدن بزرگ به میان آورد، سریعا اقدام به اجرای آن ازجمله اعلام آزادی تأسیس حزب و انتشار نشریه و سرانجام؛ برگزاری انتخابات آزاد نکرد و بیماری خودرا با مردم در میان نگذارد ....
تحولات ایران در طول قرن چهاردهم هجری خورشیدی، این فرضیه را به اثبات رسانیده است که قدرت های غرب نگران بازگشت قدرت های پیشین به صحنه هستند ازجمله روم (اتحاد مدیترانه ای ها)، ایران (اتحاد ایرانزمینی ها)، روسیه (احیاء امپراتوری تزارها)، ... و همچنین احیاء امپراتوری هندوستان (سراسر آسیای جنوب غربی ـ هند، پاکستان، بنگلادش، سریلانکا و ... با حدود یک پنجم جمعیت جهان). قدرت های کنونی غرب به همان اندازه از اتمی ـ موشکی شدن ایران و خروج آن از مسائل مدیریّت اداری ـ اقتصادی نگران هستند که از پی بردن روس ها به واقعیت و توطئه های پشت پرده فروپاشی غیر قانونی و خلاف استاندارد روسیه بزرگتر و پس از این فروپاشی سهل و آسان، افتادن در فساد اقتصادی در سال های نخست پس از آن، که غربی ها خودشان آن را میان برخی از روس ها تولید کرده بودند. اتحاد شوروی (روسیه تزاری پیشین) بدون یک رفراندم سراسری و استعلام نظر مردم، تنها بدست 3 نفر و در یک جلسه سه نفره فروپاشانیده شد. یکی از همین سه نفر مصوّبه پارلمان روسیه مبنی بر غیرقانونی بودن تجزیه جماهیریه را امضاء نکرد. قدرت های غرب می دانند که اگر روس ها دارای یک ژورنالیسم ماهر و احیاء احساس ناسیونالیستی شوند چه توفانی بپا خواهند کرد. هر آن، یک رهبر روسیه می تواند به استناد تاریخ، تجربه و اقدام دیگران [برای مثال؛ جنگ داخلی پرتلفات آمریکا و مخالفت اسپانیایی ها با تجزیه کاتالونیا، انگلیسی ها با تجزیه ایرلند شمالی و ...]، فروپاشی وطن را غیر استاندارد اعلام کند و آن را باردیگر یکپارچه سازد. هیچ قدرتی و یا بلوکی درصدد جنگ با کشوری که بیش از همه سلاح اتمی ـ موشکی و فضاپیمایی دارد بر نخواهد آمد. روسیه به لحاظ وسعت بزرگترین کشور جهان است و از دوران جنگ سرد، بیش از هر کشور دیگر پناهگاه ضد اتمی دارد.احمدشاه رفت، ولی مقامات دولتی و عمدتا عامل دولت لندن باقی ماندند!


رضاشاه آمد


احمدشاه، زمانی که رضاخان پهلوی وزیر جنگ و سردار ِ سپاه (فرمانده ارتش) بود


: تاریخ رضاخان پهلوی رضاشاه پهلوی
سالروز انتقال سلطنت از قاجارها به پهلوی ها
4.5 (2)


فوق العاده اید

1402/01/10 5 · Reply


عالی و درجه یک

1402/01/10 4 · Reply




©2003-2024

0.85484 13.54 46