«آن لمتون» و نقش او در تغییر و تحولات ایران در قرن 20


مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه و 34 ثانیه
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه و 34 ثانیه
آن لمتون Ann Katharine Swynford Lambton بانوی پارسی دان انگلیسی و یک ایرانشناس بنام و کارشناس تاریخ ایران در دوره های سلجوقیان، مغولها، صفویان و قاجارها که در براندازی 28 امرداد1332 نقش داشت 19 جولای 2008 در 96 سالگی در انگلستان (منطقه کرک نیوتن) درگذشت و 24 جولای مراسم ختم او در کلیسای مربوط برگزارشد.
دائرة المعارف ها از او به عنوان «وست لیدینگ ایران سپشلیست = ایرانشناس ردیف یکم غربWest Leading Iran Specialist» نام برده اند. تالیف او «دستور زبان و واژه نامه پارسی» معروف است.
ما (این تاریخ آنلاین) در این فاصله «دو هفته ای» منتظر اظهار نظر رسانه ها درباره بانو لمتون Ms. Lambton شده بودیم تا ببینیم که آیا در آنها هنوز اثری از ژورنالیسم اصیل باقی مانده است و سپس مطلب خود را برنگاریم. مروری بر رسانه های چاپی اروپا در این دو هفته و بویژه در هفته دوم و پس از مراسم ختم نشان داد که هنوز وفاداری هایی به ژورنالیسم اصیل (گفتن حقایق به زبان ساده و نگارش ژورنالیستیک و شکافتن آنها برای مخاطبان و «تاریخ») وجود دارد زیرا که نیمی از این نشریات نوشته بودند که بانو لمتون Ms. Lambton از 1939 تا 1946 (دوران جنگ جهانی دوم) آتاشه مطبوعاتی سفارت انگلستان در تهران بود و درجریان فعالیت آلمانیها و بازی های مربوط به اشغال نظامی ایران ـ بدون جنگ! ـ ، برکناری رضاشاه و به شاهی برقرارکردن پسرش محمدرضاشاه و ... قرارداشت (و احیانا نظر می داد و دخیل بود). این رسانه ها همچنین به خدمات بانو لمتون به امپراتوری استعماری انگلستان و کمک به طرح نقشه براندازی 28 امرداد و برکنارکردن دولت ضداستعمار منتخب ایرانیان اشاره کرده و نوشته بودند که بانو لمتون در طول دوره ملی شدن نفت ایران به نام پژوهشگر زبان پارسی و تاریخ ایران در این کشور بسر می برد و پس از روی کارآمدن دولت جمهوریخواهان (محافظه کاران) در آمریکا به «دکتر زاهنر Robert Charles Zaehner» استاد و پژوهشگر (در آکسفورد) و همکار اینتلیجنس سرویس انگلستان(Intelligence officer) اصرار کرده بود که به ایران برود و در طرح و اجرای برنامه براندازی دولت مصدق کمک کند که چنین شده بود. طبق نوشته این رسانه ها، بانو لمتون به دکتر «زاهنرZaehner» خبرداده بود که زمان برای براندازی مصدق ـ مردی که درخلاف جهت سیاست غرب گام برمی دارد ـ فرارسیده و اگر اقدام نشود، فردا دیر خواهد بود.
بانو لمتون که سالها در انستیتوی افریقا و شرقشناسی لندن به دیپلماتهای انگلیسی درس چگونگی رفتار با ایرانیان و سایر ملل مورد تخصص خودرا آموزش می داد در سال 1951 ضعف دیپلماسی آمریکا را در این دیده بود که دیپلمات های آن کشور در تهران و یا دوائر آمریکایی مربوط به ایران در واشنگتن از روانشناسی ایرانیان آگاه نیستند، تاریخ ایران را دقیقا نخوانده اند و پارسی نمی دانند و توصیه کرده بود که به این ضعف پایان داده شود. هدف او در این توصیه، تنها کشور ایران نبود؛ بلکه همه ایرانیان و ایرانی تبارها و سرزمین سابق وابسته به ایران بود که مردمانشان روانشناسی و فرهنگ واحدی دارند بویژه تاجیکها، بلوچها، پشتونها (پاتانها) و شماری از قفقازی ها، بحرینی ها و عراقیها و .... بانو لمتون از پژوهش های خود درباره ایرانیان (همه ایرانی تبارها) به این نتیجه رسیده بود که این مردم روانشناسی خاص خودرا دارند و بدون آشنایی با این روانشناسی و خصلت نمی توان به نتیجه مطلوب رسید. تغییر این روانشناسی اگر محال نباشد بسیار دشوار است و این را از طرز تفکر و رفتار ایرانیان با مفاهیم اشعار و متون قدیم آنان می توان استنباط کرد. ایرانی قرن بیستم به همانگونه فکر و عمل می کند که رودکی، فردوسی و حافظ صدها سال پیش در اشعارشان توصیف کرده اند. واژه و ساختار جملاتشان نیز همانست که در کتب قرون وسطا آمده است و این، باید درسی برای دیپلماتهای غرب باشد که می خواهند با ایرانیان ارتباط داشته باشند. بانو لمتون در دهها کتاب و رساله نوشته است: «باید زبان و منتالیته ایرانی را دانست تا در آنان نفوذ کرد و به هدف رسید». افغانها حکام غزنوی (ازجمله سلطان محمود) را پارسی دان و شعر پارسی شناس کردند و در شهر غزنی، یک نفر هم یک کلمه از زبان بومی غزنویان را نمی داند و به همینگونه در کرمان زبان سلجوقیان را که دهها سال حاکم بر آنان بودند. ایرانیان مغولها را دراندک مدتی پارسی زبان و شیعه مذهب کردند و ....
بانو «لمتون» در یکی از تالیفاتش از نادرشاه به عنوان آخرین فاتح آسیایی (The Last Great Asiatic Conqueror) نام برده است؛ حال آنکه می دانیم که آسیا از قرن بیستم دارای مرد بزرگ دیگری شده است که شمارشان روزافزون است.
بانو لمتون که هشتم فوریه 1912 در یک فامیل مربوط به امیرزادگان انگلیسی به دنیا آمده بود و از 1953 تا 1979 در دانشگاه لندن پارسی و ادبیات پارسی تدریس می کرد در عین حال مطالعات وسیع در تاریخ. آموزشها و قوانین اسلامی (شریعت) داشت.

××× جستجوی مولف این سایت برای یافتن عکسی از دکتر زاهنر (Zaehner انگلیسی سویسی تبار) به جایی نرسید. دیده شده است؛ معمولا افرادی که با دستگاههای اطلاعاتی همکاری دارند اکراه دارند که عکسی از آنها در ابزارهای رفرنس و سایتهای عمومی موجود در اینترنت قرارداشته باشد. از بانو «لمتون» نیز همین یک عکس که در بالا درج شده است به دست آمد.


: تاریخ Ms. Lambton آن لمتون
«آن لمتون» و نقش او در تغییر و تحولات ایران در قرن 20
4.0 (2)


درود به روحتون =)

1402/05/12 5 · Reply


خسته نباشید میگم =)

1402/05/12 3 · Reply




©2003-2024

0.91531 13.54 46