ترور شاهرخ میرزا تیموری با ضربه کارد


مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه و 14 ثانیه
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه و 14 ثانیه
شاهرخ میرزا تیموری* ـ شاه وقت ایران بزرگتر ـ 23 ربیع الثانی سال 830 هجری قمری در شهر هرات در پایان یک مراسم عمومی، با کارد مورد حمله فردی؛ معروف به احمد لُر و گویا قبلا یک فرمانده نظامی قرار گرفت و مجروح شد.
افراد گارد شاهرخ میرزا هماندم «احمد لُر» را کشتند.
احمد لُر از پیروان مکتب حروفیه بود که تیموریان دست به قلع و قمع آنان زده بودند. احمد از مدت ها پیش در صدد کشتن شاهرخ میرزا برآمده بود و برای اجرای نقشه خود، از شمال غربی ایران به هرات رفته بود و 23 ربیع الثانی از فرصت برگزاری مراسم عمومی استفاده کرد و به شاهرخ میرزا نزدیک شد که در حال خروج از مراسم بود و به گارد او نشان داد که می خواهد به شاه، عریضه بدهد که پس از رسیدن به شاهرخ، کارد از آستین خارج ساخت و ضربه وارد کرد و شاهرخ بر زمین افتاد.
اعضای جنبش حروفیه که به نام دفاع از طبقه مستضعف، مبارزه با تیموریان را در پیش گرفته بودند مغولان و تیموریان را عامل گسترش فساد و ایجاد طبقه فئودال (نظام ارباب و رعیتی)، ظلم و قتل مخالفان و غارت اموال عمومی و خصوصی می دانستند که خلاف احکام اسلام بود. پیروان این جنبش معتقد بودند که ایرانیان در پی تجاوز و سلطه مغولان و تیموریان بدبخت، بی حق و سیه روز شده اند. شعار حروفیه تآمین عدالت و برابری و قطع ظلم و اجحاف بود. مورّخان معاصر، مکتب حروفیه را به نوعی سوسیالیسم اخلاقی و معنوی مشابهِ اندیشه های «مانی» و «حلّاج» تعبیر کرده اند و توده ای ها (کمونیست های ایران) در آغاز کار خود، افکار تصویر فضل الله حروفی

فضل الله نعیمی حروفی طبرستانی (زاده استرآباد) را که به حروفیه معروف شده است؛ سوسیالیسم می خواندند!.
فضل الله حروفی که یک صوفی بود و 56 سال عُمر کرد با سرودن شعر، افکار خود را تبلیغ می کرد. بیشتر کتاب های او به لهجه مازندرانی نوشته شده است. فضل الله نعیمی حروفی به دست میرانشاه پسر امیرتیمور حکمران وقت آذربایجان که از کثرت هواداران مکتب او نگران شده بود کشته و جسدش سوزانده شد، ولی تفکّر حروفیه در سراسر نیمه غربی ایران، آناتولی و تا آلبانی در ساحل دریای آدریاتیک گسترش یافت و در این مناطق به نام مکتب بکتاشیه = بکتاشیان.

* شاهرخ میرزا چهارمین پسر امیرتیمور از یک زن ایرانی اش بیستم آگوست 1377 به دنیا آمد و در 28 سالگی برجای پدر نشست و از سال 1405 تا 1447 به مدت 42 سال بر ایران زمین حکومت راند. پایتخت او شهر هرات بود. شاهرخ 12 مارس 1447 و هشت روز مانده به نوروز، در فشاپویه (ری) درگذشت و فرزندش الغ بیگ بر جای او نشست. وی به رغم بیمار بودن برای سرکوب سلطان محمد از بستگان نزدیکش و حاکم ری که سر بشورش گذارده بود با یک سپاه به ری رفته بود.
شاهرخ هنگامی بر جای پدر نشست که برادران و برادرزادگانش و نیز سرداران پدرش هرکدام درگوشه ای از ایرانزمین خودرا پادشاه اعلام کرده بودند که وی به تدریج آنان را سرکوب کرد. شاهرخ میرزا در طول حکومت خود با چین، هند و ملل اروپایی مناسبات سیاسی حسنه داشت. بانوی او، گوهرشاد دو مسجد بزرگ در مشهد و هرات ساخته است که شهرت او را حفظ کرده اند.


: تاریخ ترور شاهرخ میرزا تیموری
ترور شاهرخ میرزا تیموری با ضربه کارد
3.5 (2)


عالی بود ممنون

1401/07/29 5 · Reply


عالی بود. ممنون از زحماتتون

1401/07/29 2 · Reply




©2003-2024

0.93144 13.51 46