روزی که اختیارات به دولت موقت عراق انتقال یافت


مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه و 14 ثانیه
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه و 14 ثانیه
نیویورک تایمز در شماره 21 ژوئن 2004 خود گزارش خبرنگارانش «دکستر فیلکینز» و «سومینی سنگوپتا» در عراق را چاپ کرده بود که نوشته بودند: «اَیاد عَلاوی» رئیس دولت موقت عراق که در آن ماه تعیین شده بود بیش از یک دهه همکار «سیا» بود و این موضوع در رسانه های برخی کشورها انتشار یافته و به گوش عراقی ها رسیده است.
طبق این گزارش، علاوی پس از سه دهه اقامت در خارج، همزمان با ورود نیروهای آمریکا به عراق، به این کشور بازگشته و یک سال پس از بازگشت نخست وزیر دولت موقت شده و حکمران آمریکایی عراق اداره کشوررا به او تحویل داده است [داده بود].
در این گزارش آمده بود که علاوی که همکاری تنگاتنگ با «سیا» برضد رژیم صدام حسین داشت با تاکید گفته بود که برضد ناامنی در عراق و عوامل آن دست به هر اقدامی که در توان داشته باشد خواهد زد. او افزوده بود: "ما در برابر افراد مسلح ـ از هرگروه، دست بسته نخواهیم ایستاد.".
این دو روزنامه نگار نوشته بودند که معلوم نیست اعلام حالت فوق العاعده از سوی علاوی در عراق کارایی داشته باشد زیرا که نیروهای نظامی آمریکا با همه تجهیزات پیشرفته و سختگیری نتوانستند آرامش کامل برقرار کنند. ساختار عراق با کشورهای دیگر فرق دارد و بنابراین نمی توان درباره نتایج تصمیمات و اقدامات پیش گویی کرد.
پال برمر Paul Bremer مقام آمریکایی که پس از اشغال نظامی عراق، به مدت 15 ماه حکمران این کشور بود 28 ژوئن 2004 در مراسمی کوتاه و با حضور ایاد علاوی نخست وزیر موقّت، نامه اختیارات حکومتی را که در یک پوشه جلد شده قرار داشت به مدحت المحمودی قاضی ارشد عراق تسلیم کرد و از همانجا به فرودگاه رفت و عراق را ترک گفت.
در اثنای مراسم تحویل اختیارات که به صورتی نیم محرمانه برگزارشده بود صدای تیراندازی و انفجار از گوشه و کنار بغداد به گوش می رسید. مراسم در منطقه حفاظت شده شهر بغداد که به صورت قلعه درآمده است صورت گرفت (عکس زیر): 28 ژوئن 2004 برمر (حکمران آمریکایی عراق) با حضور علاوی، اسناد تحویل اختیارات را به قاضی عراقی می دهد


درست ده سال پس از این نقل و انتقال، عراق که در این مدت هم چندان آرام نبود و انفجار و خون قطع نمی شد دچار یک جنگ داخلی کوتاه مدت شده بود. مجله تایم پشت جلد و شش صفحه از صفحات آخرین شماره ژوئن 2014 خودرا به وضعیت عراق اختصاص داده بود. مایکل کراولی نویسنده این تفسیر طولانی (از صفحه 28 تا صفحه 34) این مجله بود. وی تاریخچه این سرزمین، از قرن هفتم میلادی (پس از پایان کار امپراتوری ساسانیانِ ایران که پایتخت آن تیسفون در سی و چند کیلومتری بغداد بود) تا 2014 را برنگاشته و درباره عراق ـ کشوری ساخت انگلیس پس از جنگ جهانی اول از کُرد، ترکمان و عرب، شیعه و سنی و اینکه بعید است کُردهای عراق که سال ها با حمایت آشگار و پنهان آمریکا با دولت بغداد جنگیدند اندیشه استقلال را به فراموشی بسپارند پیش بینی هایی کرده است. عراق در دوران حکومت عثمانی مرکب از سه ایالات جدا از هم آن حکومت بود. حدود 200 سال میان ایران و عثمانی بر سر سرزمین عراق امروز جنگ بود. در زیر کُپی پشت جلد مجله تایم در این باره:



: تاریخ عراق دولت موقت
روزی که اختیارات به دولت موقت عراق انتقال یافت
4.0 (2)


میتونست یکم کامل تر باشه مطلب

1402/04/01 5 · Reply


چقدر خوب بود.ممنون

1402/04/01 3 · Reply




©2003-2024

1.01217 13.49 52