روز درگذشت تورج فرازمند، روزنامه نگار بنام ایران


مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه و 23 ثانیه
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه و 23 ثانیه
Turaj Farazmandتورج فرازمند روزنامه نگار بنام ایران که شش دهه سرگرم کار در رسانه ها بود 11 ژوئن 2006 در لس آنجلس از بیماری سرطان درگذشت.
وی از سال 1336 هجری خورشیدی (1957 میلادی) به مدت چند سال سردبیر روزنامه اطلاعات بود. او از دبیری اخبار بین الملل روزنامه اطلاعات به آن مقام ارتقاء یافته بود. فرازمند همچنین سالها برای روزنامه اطلاعات تفسیر رویدادهای خارجی می نوشت. تورج که مادرش یک بانوی فرهنگی بود در فرانسه تحصیل کرده بود و در آغاز کار در روزنامه اطلاعات، اخبار مطبوعات فرانسوی زبان و AFP (آژانس فرانس پرس = خبرگزاری فرانسه) را ترجمه می کرد. او با اینکه خبرنگاری در صحنه نکرده بود پس از انتصاب به سردبیری اطلاعات توجه خودرا به اخبار حوادث شهری معطوف داشت، در این روزنامه میز حوادث شهری تاسیس و احمد سروش ـ داستان نویس معروف را دبیر این میز کرد. فرازمند برای ایجاد رقابت و تولید هرچه بیشتر خبر اختصاصی، دست به ابتکار جالبی زد و آن بهاگذاری روی اخبار و پرداخت دستمزد به خبرنگار بر پایه آن بود. به این صورت که آخر ماه، اگر دستمزد اخبار یک خبرنگار بیش از دریافتی مقرر او بود، آن پول به او داده می شد و گرنه حقوق ثابت. جریمه خبر خوردن در زمان سردبیری او بسیار سنگین بود و خبر خوردن یعنی نداشتن خبری که در روزنامه رقیب ـ کیهان ـ چاپ شده بود. به این ترتیب، رقابت دو روزنامه بزرگ تهران چند برابر سابق شد. فرازمند برای افزایش مخاطبان روزنامه اطلاعات، پاورق نویسی را در این روزنامه از سر گرفت و خود او خاطرات چرچیل را ترجمه و به صورت پاورق دنباله دار به چاپ می رساند. فرازمند در سالهای دهه 1330 روش چپگرا نویسی داشت بگونه ای که عباس مسعودی پس از رفتن وی از این روزنامه، ناچار شد یک چپگرای دیگر را جانشین او کند و سردبیر تازه ـ سیامک جلالی و بعد غلام صالحیار بود. پیش از فرازمند، دکتر مهدی بهره مند اقتصاددان و روزنامه نگار حرفه ای معروف سردبیر اطلاعات بود که بر جای مجید دوامی نشسته بود. دوامی اواخر پاییز 1335 به دعوت دولت آمریکا برای یک دوره شش ماهه مطالعات روزنامه نگاری به این کشور رفته بود که پس از بازگشت، مسعودی اورا سردبیر مجله اطلاعات هفتگی کرد زیراکه سعی داشت روزنامه اش مسیری بی طرفانه طی کند و بیم داشت که دوامی در آمریکا تلقین شده باشد.
فرازمند از روزنامه اطلاعات به سازمان انتشارات و رادیو رفت. وی همیشه از روش مدیریت نصرت الله معینیان بر این سازمان تمجید و اورا یک امیرکبیر تازه توصیف می کرد. تورج روش استخدامی انتشارات و رادیو ازجمله خبرگزاری پارس را که ابتکار معینیان و بر پایه پرداخت جلسه ای بود راه حل مسائل ادارای ایران می دانست و می گفت چون برای کارمند رسمی و پیمانی امکان اخراج از کار آسان نیست کارآیی و بازده کافی ندارد و تنبلی می کند.
فرازمند پس از انتقال به سازمان انتشارات و رادیو (امروزه وزارت ارشاد)، کار تفسیرنگاری را در پیش گرفت و برای اخبار رادیو که مستقیما از خبرگزاری پارس ارسال می شد تفسیر روز (تفسیر رویداد مهم روز) می نوشت. وی عقیده داشت که ضمن تفسیر باید مخاطب ایرانی در جریان تحول، جزئیات و چگونگی رویداد قرارگیرد و تفهیم شود. بنابراین، تفسیرهای او ترکیبی از اظهار نظر، فیچر و کانتکست بود و کمک بزرگی به آموزش عمومی مخاطبان. فرازمند ـ خودش تفسیرهایش را که در پایان بخش های مشروخ اخبار پخش می شد می خواند و به ندرت به گوینده می داد. تورج که در تهیه برنامه، ادیت نوار و موزیک گذاری مهارت داشت مدتی نیز عضو شورای نویسندگان و شورای برنامه های رادیو ایران و نیز در چند سال نخست دهه 1340 سردبیر مجله رادیو (مادربزرگ روزنامه کنونی جام جم) بود.
تورج که با مجلات مختلف همکاری قلمی داشت در نیمه سال 1350 هجری خورشیدی، پس از ادغام رادیو در تلویزیون و ایجاد سازمان رادیو تلویزیون ملی (صدا و سیمای ایران) به سمت مدیر اخبار رادیو منصوب شد که بعدا هم به ریاست رادیو ایران و سپس کانال یک تلویزیون (تلویزیون سراسری) ارتقاء یافت. فرازمند در آستانه پیروزی انقلاب و یکی دو روز پس از نخست وزیر شدن شاپور بختیار ـ با اینکه با بختیار دوستی دیرین داشت از ایران خارج شد و دیگر بازنگشت. او پس از نزدیک به ده سال اقامت در فرانسه به آمریکا رفت و مقیم لس آنجلس شد و در این شهر به کار رسانه ادامه داد و برای یک رادیو فارسی زبان تفسیر رویدادهای بین الملل و یک برنامه ابتکاری تحت عنوان «دیروز و امروز» می نوشت و این برنامه ترکیبی قیاسی از اخبار روز و تقویم تاریخ بود که به نظر می رسد تهیه اش زحمت فراوان داشت و وقتگیر بود. وی در لس آنجلس همچنین ناشر یک مجله ماهانه به نام «جهان» بود که دوام چندانی نیافت. تورج که دارای یک فرزند پسر بود تالیفات متعدد دارد از جمله ترجمه کتاب چرچیل درباره جنگ جهانی دوم. فرازمند زمانی که سردبیر روزنامه اطلاعات بود


: تاریخ تورج فرازمند
روز درگذشت تورج فرازمند، روزنامه نگار بنام ایران
4.5 (2)


خسته نباشید میگم =)

1402/03/22 5 · Reply


درود و سپاس بیکران. دمتون گرم

1402/03/22 4 · Reply




©2003-2024

1.01645 13.53 46