پیشنهاد لغو قرارداد تحمیلی نفت انگستان به ایران


مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه و 5 ثانیه
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه و 5 ثانیه
عباس اسکندری نماینده وقت مجلس شورای ملی (از حزب توده) در پی نطق هایی که در چند جلسه پیاپی مجلس ایراد شده بود و دکتر مصدق آغازگر آنها بود؛ در جلسه هفتم بهمن سال 1327 (مصادف با 27 ژانویه 1949 ) اکیدا خواستار لغو قرارداد نفت و برچیده شدن بانک انگلستان در تهران ـ معروف به بانک شاهی (بعدا شاهنشاهی) شد.

وی ضمن اشاره به یکایک آسیب هایی که ایران از دوران سلطنت فتحعلیشاه قاجار از مداخلات انگلیسی ها در امور خود دیده بود تنی چند از نمایندگان مجلس از جمله سید حسن تقی زاده را در این زمینه متهم کرد و گفت که اینان هنوز هم (با وجود بیدار شدن ملت) به جانبداری از سیاست های لندن ادامه می دهند.
اسکندری گفته بود که در هر مسئله ایران، اثر انگشت انگلیسی ها دیده می شود. انگلیسی ها همچنین از تلقین دولت واشنگتن دست بر نمی دارند تا در مسئله سازی برای ملل مورد نظر، همدست داشته باشند و برای اجرای برنامه ها و سیاست هایشان از پول و توان آمریکا استفاده کنند.
متعاقب همین جلسات مجلس بود که دانشجویان کلاس های درس دانشگاه تهران را تعطیل و به خیابانها ریختند. این صداهای اعتراض دیگر خاموش نشد تا به نتیجه رسید.
پانزدهم بهمن ماه همین سال (1327) در مراسم سالروز دانشگاه تهران که در محوطه دانشکده حقوق این دانشگاه برگزار شده بود به سوی شاه تیراندازی شد. شب همان روز، حزب توده ایران متهم به شرکت در این توطئه شد، شورای وزیران غیرقانونی شدن فعالیت این حزب را تصویب کرد و بعدا لایحه مربوط به پارلمان داده شد. این تیراندازی همچنین بهانه قرارگرفت تا شاه اختیارات خود را افزایش و مداخله درامور دولت را گسترش دهد.
رادیو مسکو در همان وقت گفته بود که تیراندازی به شاه یک طرح سازمان یافته ضدِ کمونیستی و ضدِ شوروی بوده است و نباید درباره اش ساده اندیشی شود.
ـ ـ ـ ـ ـ
عباس اسکندری از کمونیست های سرشناس ایران یازدهم اسفند 1320 روزنامه «سیاست» را منتشر کرد که بعدا عملا ارگان حزب کمونیست توده شده بود.
فعالیت های کمونیستی در ایران، تقریبا بلافاصله پس از کناره گیری رضاشاه ازسرگرفته شده بود و کمونیست ها تا بهمن سال 1327 که حزب توده زیر فشار غرب، به تصمیم شاه و تصویب شورای وزیران وقت و مجلس، غیر قانونی شد به مقامهای دولتی مهمی از جمله عضویت شورای وزیران و نمایندگی مجلس نائل شده بودند. تیراندازی به سوی شاه در 15 بهمن 1327 در دانشگاه تهران فرصت مناسبی به دست مخالفان حزب توده داد تا آن را غیر قانونی کنند. بعضی قدرت های خارجی بویژه آمریکا خواهان قطع تمامی فعالیت های چپگرایی در ایران بودند.
عباس اسکندری که رئیس کمیته تهران حزب توده بود در اجلاس 19 اسفند 1321 کنگره این حزب به سمت دبیر اول این حزب انتخاب شد. وی در دوران نخست وزیری قوام السلطنه، در خرداد 1325 فرماندار تهران شد و به این وسیله حکومت پایتخت در اختیار حزب کمونیستی توده قرارگرفت. هنوز تهرانی های قدیمی خیابانی در غرب تهران (موازی نواب شمالی) را خیابان اسکندری خطاب می کنند.


دسته : تاریخ عباس اسکندری مجلس شورای ملی حزب توده قرارداد نقت ایران و انگلیس مصدق
پیشنهاد لغو قرارداد تحمیلی نفت انگستان به ایران
4.5 (2)


چقدر خوب بود.ممنون

1402/01/11 5 · Reply


میتونست یکم کامل تر باشه مطلب

1402/01/11 4 · Reply



©2003-2024