جنگ سوم افغان ها با انگلستان پایان یافت


مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه و 20 ثانیه
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه و 20 ثانیه
هشتم آگوست 1919 پیمان راولپندی به جنگ سوم افغانها با انگلستان Third Anglo-Afghan War پایان داد و دولت انگلستان 19 آگوست استقلال افغانستان را به رسمیت شناخت و در پی آن عنوان حکمران افغانستان از «امیر» به «پادشاه» تبدیل شد.
طبق پیمان راولپندی (شهری در پاکستان امروز) دولت انگلستان متعهد شد که به آن سوی معبرِ خیبَر دست اندازی نکند و این دولت، خطِ دوراند Durand line که طوایف پشتون و بلوچ را تجزیه کرده است، مرز شرقی ـ جنوبی افغانستان تعیین کرد، ولی افغانها (به رغم رسمیت یافتن جهانی آن) هنوز این مرز را رسما قبول نکرده اند. سردار محمد داودخان رهبر وقت درصدد نقض آن و تأمین وحدت پشتون ها برآمده بود و حمید کرزای رئیس جمهوری وقت در 2017 غیرقانونی بودن آن را باردیگر تأکید کرد.
بنا بر این، پیمان راولپندی جنگ را پایان داد ولی کمکی به تامین وحدت دوباره طوایف قبیله بزرگ پشتون ها نکرد و مسئله اصلی افغانان را باقی گذارد. [افغانستان نامی است که دولت لندن بر ایران خاوری گذارده است]. خط مرزی انگلیسی «دوراند = دورَند» پشتون هارا پس از هزاران سال وحدت از هم جداساخته است ـ بیش از 29 میلیون نفرشان در پاکستان (هندوستان سابق) و حدود نیمی از این رقم در افغانستان زندگی می کنند و حکمرانان افغانستان از زمان احمدخان درّانی جز در یک دوره بسیار کوتاه از پشتون ها (اکثریت نفوس) بوده اند. پشتون های پاکستان (پختون ـ پاتان) تاکنون چند بار درصدد ایجاد پختونستان مستقل برآمده اند و در این تلاش حمایت کابل را با خود داشته اند. طالبان از همین منطقه برخاسته اند و آنجا همچنین مأمن القاعده بوده است. به باور برخی از مورخان، ریشه مسائل جاری؛ القاعده چندصد نفری نیست، ادامه تقسیم طوایف قبیله پشتون است و این رشته سر دراز خواهد داشت. به علاوه، طبق برخی نظریه های علم حکومت، سرزمین های سابقا ملوک الطوایفی بهتر است که به صورت فدراسیون اداره شوند.
خط دوراند (خط قرمز)


: تاریخ پیمان راولپندی محمد داودخان
جنگ سوم افغان ها با انگلستان پایان یافت
3.5 (2)


عالی بود ممنون

1402/05/15 5 · Reply


عالی بود

1402/05/15 2 · Reply




©2003-2024

0.86851 13.45 52