بکار رفتن نخستین بمب اتمی در جنگ


مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه و 46 ثانیه
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه و 46 ثانیه
ابری قارج مانند، پس از بمباران اتمی از شهر برخاست.
پس از انفجار، برق بدون صدایی زده شد و نوری چندین برابر خورشید ساطع گردید پنجم آگوست سال 1945 به وقت آمریکا (ششم آگوست به وقت ژاپن) یک بمب افکن «بی - 29» آمریکا، نخستین بمب اتمی را بر شهر هیروشیمای ژاپن فرو افکند که در همان لحظه بیش از شصت هزار تَن کشته و افزون بر 120 هزار تن دیگر مجروح شدند که بسیاری از مجروحین و آسیب دیدگان (حدود 110 هزار تَن از آنان) نیز به تدریج جان سپردند.
این بمباران اتمی ساعت 9 و 15 دقیقه بامداد به وقت محلی انجام شد. بمب، معادل 20 هزار تُن «تی.ان.تی.» قدرت انفجار داشت. خلبان هواپیمایی که بمب را فروافکند سرهنگ پال تیبتز Paul W. Tibbets, Jr بود که نام مادرش «انولا گی Enola Gay» را روی بدنه هواپیما نوشته بودند. وی بعدا سرتیپ شد و یکم نوامبر 2007 در نود و دو سالگی درگذشت.
پس از انفجار بمب، برقی خیره کننده جهید و متعاقب آن، ابری سیاه ناشی از سوختن و ذوب شدن آن چه که در زمین بود به آسمان بلند شد و در ارتفاع 300 متری، قارچ سفید رنگی از این ابر برخاست که تا ارتفاع هفت کیلومتری زمین بالا رفت.
این بمب در روی زمین به مساحت چهار مایل مربع همه چیز را نابود کرده بود.
جمعیت هیروشیما پیش از این حمله اتمی 345 هزار تَن بود. سه روز بعد، دومین بمباران اتمی صورت گرفت و شهر ناگاساکی ِ ژاپن بمباران شد که در این بمباران نیز نزدیک به 80 هزار کشته شدند و شش روز پس از آن، و در پانزدهم آگوست ـ دولت ژاپن اعلام کرد که تسلیم می شود و جنگ جهانی دوم در هر دو جبهه ـ اروپا و شرق آسیا پایان یافت. این جنگ ششم ماه می 1945 در جبهه های اروپا و پس از تسلیم شدن آلمان پایان یافته بود.
اینک هیچیک از کارکنان بمب افکن انولا گی در قید حیات نیست و آخرین نفر از آنان؛ Theodore Van Kirk (هلندی تبار) در جولای 2014 در 93 سالگی درگذشت. وی در ایالت جورجیای آمریکا زندگی می کرد. ولی بمب افکن انولا گی سالم مانده و در موزه هوایی ـ فضایی آمریکا در حومه واشنگتن نگهداری می شود و دیدن آن آزاد است.
در همین روز در سال 1963 پیمان منع آزمایشهای هسته ای در جوّ زمین و داخل اقیانوس ها امضاء شد و از آن پس این آزمایشها در زیر زمین انجام گرفته است.
در سال1995 نیز به مناسبت پنجاهمین سالروز بمباران اتمی هیروشیما صدها هزار تَن در این شهر اجتماع کردند.
آمریکا عملا از آگوست سال 1939 (و به نوشته برخی از مورّخان، به توصیه و ترغیب آلبرت اینشتاین) کار تولید سلاح اتمی را آغاز کرده بود که نخستین بمب، 16 جولای (بیست روز پیش از بمباران اتمی هیروشیما) در ایالت نیومکزیکو آمریکا آزمایش شده بود.
سلاح اتمی که چهار سال پس از بمباران ژاپن، از انحصار آمریکا خارج شد، مظهر قدرت و بازدارنده از تعرّض به دارنده آن شناخته شده است.
با بمباران اتمی ژاپن، دوران تازه ای در جهان آغاز شده بود با نظام دو قطبی و دو قطب قدرت، رقیب و معارض یکدیگر که با فروپاشی یکی از دو قدرت (بلوک شرق) در اواخر دهه 1980، عقب نشینی سوسیالیسم و عمدتا بر اثر ندانمکاری و فساد مقامات کشورهای سوسیالیستی و تجزیه معمّاگونه اتحاد شوروی (روسیه تزاری پیشین) در1991، نظام خاص و با یک قدرت فعّال بر قرار شده است ـ وضعیتی که نظیر آن در همه طول تاریخ دیده نشده است.
تغییراتی که ساخت سلاح اتمی پدید آورده است:
ـ مانع شدن از وقوع جنگ بزرگ دیگر از نوع دو جنگ جهانی قرن بیستم میان قدرت ها و تبدیل انتقام گیری ها و معارضات با هدف تضعیف رقیب به نبردهای اصطلاحا؛ سرد (جنگ رسانه ای ـ جنگ نطق و نوشته، اخطار، تهدید و تحریم)، انواع فریبکاری ازجمله در مذاکرات و کسب امتیاز، انواع جاسوسی، نفوذ در برخی از مقامات و جلب آنان و تخریب و تضعیف حریف از این راهها تا فروپاشی از درون [مثال: فروپاشی شوروی و بلوک شرق بدون جنگ].
ـ ایجاد جنگ های منطقه ای، درگیری های محلی و آشوب و ناامنی با هدف گرفتن ماهی از آب گل آلود و .... امروزه و عمدتا از آغاز قرن 21، جنگ های نیابتی ـ درگیری دو و یا چند قدرت به صورت غیر مستقیم و به دست عوامل در منطقه.
ـ یافتن بهانه و استفاده از هر فرصت برای ازمیان بردن و یا قطع نفوذ معاندِ بالقوه و یا بالفعل که منافع منطقه ای اش را به مخاطره اندازد و یا اینکه موازنه را برهم زند زیراکه «اقتصاد» و منافع، عامل هر رویداد در طول تاریخ بوده و درگیری ها، انگیزه اقتصادی داشته اند. بنابراین، اصحاب منافع و آزمندان برضد اخلاقیات و اصحاب اندیشه بوده اند.
ـ بکار بردن حربه تهدید. در عِلم سیاست، در مواردی «تهدید» مؤثرتر از جنگ و درگیری فیزیکی تعریف شده است و با بار مالی ناچیز.
ـ افتادن تصمیگیری ها و اقدامات به دست افراد زرنگ، اصحاب منافع، خواص و ... (طبقات مشخّص) که نتیجه اش خارج شدن دمکراسی از اصول و افتادن اختیارات دولتی به دست منفعت طلبان، قدرت جویان و جاه طلبان و رواج بساط ساخت و پاخت، نقش بر کاغذ شدن عدالت اجتماعی، حق و انصاف و گسترش فساد بویژه فساد دولتی. خریداری شدن و افتادن رسانه ها در دست اصحاب منافع و نفوذ و دلّالان بورس ها و ... و گسترش هرچه بیشتر فاصله دارا و ندار و در نتیجه افزایش ناخرسندی و خشم سایرین و واکنش ها.
ـ تلاش همه جانبه قدرت های اتمی برای جلوگیری از اتمی شدن کشورهای دیگر تا قدرت ها، متعدد نشوند، سهم خواهی نکنند و منافع آنها کاهش نیابد.
ـ گسترش نارضایتی توده ها و خشم آنها و بازگشت آنارکیسم و پهن شدن بساط تخریب و ترور و فراگیرشدن سایه ترسِ ناشی از آن به همانگونه که در اواخر قرن 19 و اوایل قرن 20 بود [نمونه اش؛ ترورهای روزافزون اخیر در اروپا، آمریکا، خاورمیانه، آسیای جنوبی و ... که باید هشدار تلقی شوند.]، و سرانجام؛ یک انقلاب جهانی و دگرگونی های عمیق و وسیع.
ـ گسترش ارتباطات افراد باهم و در این ارتباطات، تبادل اطلاعات و نظرات و افشاء فساد دولتی و اصحاب منافع که بغض و خشم را نهادینه می کند.
ـ احتمال آسان شدن ساخت سلاحهای انفرادی اتمی، لیزری، روباتیک و ... و از دست رفتن آرامش و امنیت. چند منظره از شهر هیروشیما در آگوست 1945 و پس از بمباران اتمی ـ ویرانی کامل


... و بمب افکن شماره 82 (انولا گی): در حال پرواز، پس از رها ساختن بمب اتمی بر هیروشیما در حال فرودآمدن در پایگاه خود فرود و اینک در موزه هوایی ـ فضایی آمریکا در حاشیه شهر واشنگتن


کارکنان بمب افکن Enola Gay شماره 82 که Paul W. Tibbets, Jr خلبان آن نام مادرش را بر این بمب افکن گذارده بود. Theodore Van Kirk آخرین تَن از این شمار که هنوز زنده بود، در آخرین هفته جولای 2014 و در 93 سالگی درگذشت


: تاریخ بمب افکن Enola Gay انولا گی ناگاساکی
بکار رفتن نخستین بمب اتمی در جنگ
5.0 (2)


عالی بود ممنون

1402/05/12 5 · Reply


درود بی کران و تشکر

1402/05/12 5 · Reply




©2003-2024

0.30938 13.57 52