انگلستان مصمّم به اشغال نظامی ایران


مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه و 58 ثانیه
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه و 58 ثانیه
طبق اسنادی که در دهه 1970 انتشار یافت، سفیر وقت ایران در مسکو سوم اَمُرداد 1320 (یک ماه پیش از تعرّض نظامی لندن و مسکو به ایران) درباره اولتیماتوم مورخ 28 تیرماه این سالِ دو دولت انگلستان و شوروی به دولت ایران یک گزارش شفاهی توسط پیکی ویژه به تهران فرستاده و در آن خبر داده بود دولت شوروی که به دلیل پیشروی سریع آلمان در خاک آن کشور به دولت انگلستان احساس نیاز می کند به خواست این دولت، اولتیماتوم مشترک را امضاء کرده و اولتیماتوم اخراج آلمانی ها از ایران یک بهانه است؛ انگلستان می خواهد به ایران لشکر بکشد و از شوروی خواسته است که کمک کند زیرا که گمان می کند که میان سران ایران و آلمان قول و قرار هایی برای تصرف مشترک خاورمیانه گذارده شده است.

دکتر دیوید اروین تاریخدان انگلیسی نیز در یک سخنرانی گفته بود که طبق یک توافق ضمنی و محرمانه با رضاشاه پهلوی که از سال 1935 (1314 هجری) تقریبا خود را از سلطه و نفوذ انگلستان خارج ساخته بود، هیتلر تصمیم داشت که با کمک ارتش ایران خاور میانه و هند را از دست انگلستان خارج سازد و در عوض منطقه تاجیک نشین افغانستان و اراضی دیگری در شمال و غرب را به ایران بازگرداند تا امپراتوری پارسیان احیاء شود. منظور هیتلر از تعرّض به شوروی انهدام کمونیسم و نیز تصرف قفقاز و رسیدن به خاورمیانه بود. وی رومل ـ بهترین افسر آلمان را به شمال آفریقا فرستاد تا با تصرف این منطقه و ازجمله مصر، از این طریق وارد سرزمین های عربی غرب آسیا شود. به عبارت دیگر، قرار بود ارتشهای آلمانی از طریق قفقاز و مصر خود را به منطقه نفتخیز خاور میانه برسانند.
در زمانی که گزارش محرمانه سفیر ایران در مسکو ارسال شده بود، انگلستان سرگرم اقدامات دیگری هم برای اشغال نظامی ایران بود (و این اقدامات چیزی جز تطمیع برخی مقامات نظامی و دولتی تهران نمی توانست باشد). توطئه مرخص کردن سربازان پادگانها و ... احتمالا از نتایج همین اقدامات بود.
«تاریخ» نشان داد که باوجود اشغال نظامی ایران از سوی متفقین، ارتش آلمان در 23 جولای 1942 (11 ماه پس از ورود نیروهای انگلیسی و روس به ایران) برنامه از پیش تهیه شده عملیات نظامی معروف به «ادل وایس» را که هدف از آن اشغال نظامی قفقاز بود به اجرا درآورد که با عدم موفقیت رو به رو شد.
از زمان انتشار این عکس در ژوئن 1937 در مطبوعات اروپا که هیتلر را در حال مذاکرات دوستانه با نوری اسفندیاری رئیس پارلمان ایران نشان می داد که به برلن رفته بود ، انگلستان نگران مناسبات آینده ایران با آلمان شده بود. در این دیدار، مقامات آلمانی از نوری اسفندیاری پذیرائی شایان کرده بودند و وعده کمک اقتصادی و فروش هواپیمای نظامی و اسلحه داده بودند ــ موضوعی که سران دولت انگلستان حتی مایل به شنیدن آن هم نبودند ، زیرا انتظارش را نداشتند


: تاریخ هیتلر شوروی روسیه جنگ جهانی چرچیل انگلستان
انگلستان مصمّم به اشغال نظامی ایران
4.0 (2)


عالی بود

1402/05/02 5 · Reply


میتونست یکم کامل تر باشه مطلب

1402/05/02 3 · Reply




©2003-2024

1.01802 13.58 46