پایان ماموریت ژنرال هایزر در 1979 در ایران


مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه و 4 ثانیه
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه و 4 ثانیه
ژنرال هوایی «رابرت ای.
هایزرRobert E. Huyser » فرستاده کارتر به تهران در جریان انقلاب 1357 چهارم فوریه 1979 ایران را ترک و عازم واشنگتن شد تا گزارش ماموریت خود را در جلسه کابینه دولت آمریکا مطرح سازد.
وی درباره این ماموریت حساس که در تغییر مسیر تاریخ ایران موثر افتاد کتابی تحت عنوان «ماموریت تهران» تالیف کرده است که در سال 1986 به توزیع داده شد. در این کتاب 306 صفحه ای، ژنرال هایزر جزئیات ماموریت خود در تهران و چگونگی مذاکراتش با ژنرالهای ایرانی را به صورت گزارش روزانه ـ از چهارم ژانویه تا چهارم فوریه 1979و سپس شرح ملاقات خود با کارتر و جزئیات امر تا پایان 11 فوریه (به مدت 39 روز ) را افشاء کرده است.
ژنرال هایزر که در زمان ماموریت تهران معاون ژنرال هیگ فرمانده نیروهای امریکا در اروپا بود اول ژوئیه 1981 بازنشسته شد و 22 سپتامبر 1997 در 73 سالگی بر اثر حمله قلبی درگذشت. بااینکه (طبق گزارش برخی از رسانه های وقت!) هایزر بدون اطلاع ژنرال هیگ از چگونگی ماموریت او به تهران اعزام شده بود، هیگ (از حزب جمهوریخواه) که بعدا وزیرامور خارجه دولت رونالد ریگان شد بر کتاب او مقدمه نوشته است.
«راجر موریس» در صفحات369 و 370 کتاب خود تحت عنوان «هیگ»، به ماموریت هایزر معاون او در تهران اشاره کرده و نوشته است که سیاست مبهم کارتر و ترس و تردید او از جهت گیری قاطع در قبال اوضاع ناآرام ایران به پایان یافتن کار شاه سرعت بخشید. طبق نوشته راجر موریس، ژنرال هیگ به کارتر پیشنهاد کرده بود که ژنرالهای شاه را تشویق به کودتا کند زیراکه با رفتن شاه معلوم نیست که دولت بعدی دوستی با آمریکارا ادامه دهد که کارتر ترتیب اثر نداده بود. پس از انتصاب شاپور بختیار به نخست وزیری، کارتر به شاه اطلاع داده بود که ماندن او در تهران به آرام شدن اوضاع کمک نخواهد کرد. یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در ژانویه 1979 که هنوز هایزر در تهران بود در پاسخ به پرسشهای روزنامه نگاران گفته بود که هایزر ماموریت دارد فرماندهان نظامی ایران را از فکر هرگونه کودتا منصرف کند و افزوده بود که دولت آمریکا آماده همکاری با دولت بختیار است. تفسیرنگاران آمریکایی قبلا نوشته بودند که هایزر در تهران ضمن گفتگو با ژنرالهای ایران باید نظر آنان را نسبت به بختیار نخست وزیر تازه و میزان تمایل آنان به همکاری با وی را ارزیابی و به کارتر گزارش می کرد. این تفسیرنگاران که اعلامیه های رسانه های شوروی و اظهارات مقامات این کشور در قبال رویدادهای ایران را دنبال کرده بودند گفته بودند که مسکو مایل به روی کارآمدن یک دولت اسلامی در ایران نیست. وجود چنین دولتی عملا راه گسترش منطقه ای را بر شوروی می بندد.
به نوشته برخی از تفسیرنگاران، بختیار با خودداری از مخالفت با بازگشت آیت الله خمینی به ایران، به اضمحلال نظام سلطنتی در ایران کمک کرد. طبق همین نوشته ها، همفکران سابق بختیار ازجمله مهدی بازرگان اورا تحت فشار قرارداده بودند که مانع بازگشت آیت الله خمینی به وطن نشود.


: تاریخ رابرت ای. هایزر Robert E. Huyser جیمی کارتر
پایان ماموریت ژنرال هایزر در 1979 در ایران
5.0 (2)


احسنت. عالی مثل همیشه

1402/01/11 5 · Reply


مرسی

1402/01/11 5 · Reply




©2003-2024

1.02447 13.51 46