مراسم ده ساله شدن زمامداری هوگو چاوس در فوریه 2009


مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه و 42 ثانیه
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه و 42 ثانیه
به مناسبت ده ساله شدن زمامداری هوگو چاوس و سالگرد انتشار فرضیه او؛ «سوسیالیسم قرن 21»، ونزوئلا و بویژه شهر کاراکاس در هفته یکم ماه فوریه 2009 صحنه اجتماع سرخپوشان بود.
این مراسم در هفتم فوریه 2009 وسیعتر از روزهای پیش از آن به نظر می رسید زیرا که مصادف بود با سالگرد انتشار فرضیه هوگو چاوس؛ سوسیالیسم قرن 21 = دمکراسی سوسیالیسم = سوسیالیسم عملی که به قولی دارد در سطح جهان مورد توجه قرار می گیرد. [چاوس در مارس 2013 از بیماری سرطان درگذشت].
چاوس (چاوز) از دیرزمان درصدد اجرای فرضیه خود ـ و به زعم او، وسیله خوشبختی بشر ـ و نیز تامین اتحاد لاتین های قاره آمریکا به صورت یک ملت بوده است.
چاوس با همین هدف ها، در سال 1992 (و در آن زمان سرهنگ چاوس) با پنج واحد نظامی و عمدتا کماندو (چترباز) علیه «کارلوس پرز» رئیس جمهوری وقت ونزوئلا که دستگاه حکومتی وی شهرت به آلوده شدن به فساد داشت کودتا کرد و با اینکه بسیاری از نقاط پایتخت را تصرف کرده بود در این کار موفق نشد و به زندان افتاد. چاوس پس از رهایی از زندان، هفت سال بعد ـ دوم فوریه سال 1999 با رای اکثریت هموطنان به رهبری ونزوئلا انتخاب شد و دو روز بعد دوران زمامداری خود را آغاز کرد که دوم فوریه 2009 دهمین سال انتخاب او بود که انبوه مردم دراین روز خواسته بودند که دوم فوریه یک روز ملی خوانده شود. چاوس «دمکراسی به سبک غرب» را که توام با بده ـ بستانها و ساخت و پاخت های متعدد و نفوذ منافع اقتصادی در انتخابات و اِعمال این نفوذ از طریق رسانه ها و لابی ییست ها (کارچاق کُن ها) شده است به عنوان انتخاب بهترین ها برای حکومت بر توده ها قبول ندارد و می گوید که باید روش انتخابات تغییر کند تا مدیت جوامع در هر کشور از دست شمار معدود که تفاوت زیاد با سلطنت ندارد خارج شود.
چاوس موضوع فرضیه خودرا به رفراندم گذارد که تصویب شد. او گفته است که مایل است تا تکمیل اجرای فرضیه خود رئیس کشور باشد.
اندیشمندان در مراسم دهمین سال زمامداری چاوس فرضیه اورا با نظر مساعد تفسیر و آن را یک سوسیالیسم معتدل، انعطاف پذیر و مطابق روانشناسی (خواست) و فرهنگ مردم تلقی کرده بودند.
چاوس با توجه به تجربه حاصل از نظام های سوسیالیستی در قرن 20 و با ایجاد تغییرات متناسب با شرایط قرن 21 در فرضیه های سوسیالیستی مطرح، و مخلوط ساختن آنها با عقاید سیمون بولیوار ـ قهرمان ملی آمریکای لاتین ـ فرضیه سوسیالیسم قرن 21 را بنا نهاد که دارای چهار ستون اصلی است: توزیع عادلانه درآمد، رفاه و فرصت های مساوی ـ دمکراسی خلق ـ استقلال اقتصادی و خودکفا بودن یک جامعه از این لحاظ ـ بازگشت به انسانیّت و پایان هرگونه فساد. به این ترتیب؛ سوسیالیسم چاوز (تلفظ آمریکای لاتین؛ چاوس) نوعی دمکراسی ـ سوسیالیسم ملی است. در آمریکای لاتین، مردم منطقه خودرا اعضای یک ملت واحد می دانند.
برخی از اندیشمندانی که فرضیه چاوس (سوسیالیسم قرن 21) را تفسیر کرده اند گفته اند که شکست سوسیالیسم شوروی عمدتا به خاطر فساد گسترده اداری و آلودگی مقامات و تظاهر آنها به ایدئولوژی حاکم و ضعف در آدمسازی (آموزش و پرورش و رسانه ها) به دلیل کمبود معلم و روزنامه نگار دلسوز و ماهر درکار خود بود که چاوس قطع فساد دولتی و آزمندی هارا یکی از اصول اصلی سوسیالیسم قرن 21 [پایان دادن به هرگونه فساد و بازگشت به انسانیت] قرارداده است. به عبارت دیگر؛ تا فساد اداری (دولتی) و کمبود معلم و روزنامه نگار واقعی وجود داشته باشد سوسیالیسم پیاده نخواهد شد و این، عنصری است که مارکس و لنین هم به آن توجه داشتند. خودکفا بودن در اقتصاد یعنی اینکه لازم نباشد زیر بار دیگران بروند و مجبورباشند به ساز آنها برقصند که عملی مغایر استقلال و حاکمیت است.
چاوز با توجه به شکست سوسیالیسم مسکو که انگیزه و میهندوستی را تضعیف کرده بود، توزیع برابر فرصت ها را بر توزیع عادلانه درآمد و رفاه (تامین مساوات) افزوده و تاکید بر ملی بودن (لاتینو بودن) فرضیه خود کرده لذا هدف صادرکردن آن را ندارد؛ اگر نتیجه کار رضایت بخش باشد دیگران به صورت داوطلبانه اقتباس کنند، نه کور ـ کورانه.
چاوس دمکراسی خلق (نوعی ساویت) را جانشین دمکراسی غرب کرده است که به گفته وی، دیگر دمکراسی نیست و نمایشنامه ای است که بازیگرانش قبلا با محاسبات اصحاب منافع انتخاب شده اند و در نتیجه بمراتب بدتر از حکومت های موروثی سابق است. او می گوید که انتخاب جورج دبلیو بوش در سال 2000 یک نمونه از تئاتر دمکراسی به روش غرب بود. چاوس می گوید که نماینده باید منتخب مردم ـ مردمی آگاه و با چشم باز باشد نه منتخب اصحاب منافع و صاحبان و آنکورهای شبکه های تلویزیونی !. فرضیه چاوس در بطن خود ضدیت با سلطه دارد زیرا که در صورت وجود سلطه گر، هرگونه مسلک که با منافع آن قدرت منافات داشته باشد دشوار خواهد بود و در نیمه راه از اصول خود منحرف خواهد شد که نمونه های متعدد آن در نیمه دوم قرن بیستم تجربه شدند و ... مردم و سران چند کشور آمریکای لاتین در مراسم دهمین سالروز زمامداری چاوس در فوریه 2009 ـ وی در فوریه 2013 در هاوانا (پایتخت کوبا) زیر درمان بیماری سرطان قرار داشته و به دور از کشور خود بوده است ـ چاوس برای رهایی از سرطان، تا کنون چهار بار زیر عمل جراحی قرار گرفته است


دسته : تاریخ هوگو چاوس هوگو چاوز
مراسم ده ساله شدن زمامداری هوگو چاوس در فوریه 2009
4.0 (2)


دمتون گرم. عالی بود

1402/01/12 5 · Reply


خسته نباشید. استفاده کردیم از مطلب خوبتون

1402/01/12 3 · Reply



©2003-2024