شهریور 1320 و توطئه و خیانت بزرگ


مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه و 52 ثانیه
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه و 52 ثانیه
 30 آگوست 1941 (هشتم شهریور 1320 و پنجمین روز تجاوز نظامی به ایران) هواپیماهای دولت مسکو برای نخستین بار برفراز تهران ظاهر شدند ولی تنها به فروریختن اعلامیه تبلیغاتی مبادرت کردند که در این اعلامیه ها، به اصطلاح کرملین نشینان وقت، به زحمتکشان ایران وعده زندگانی بهتر داده شده بود!.

تهرانی ها از این که پرواز هواپیماهای شوروی بدون واکنش واحدهای دفاع ضد هوایی وطن صورت گرفته بود شگفت زده شده و به حدس زنی درباره فعالیت های پشت پرده پرداخته بودند. مدتی بود که تهرانی ها در نگرانی از سالخوردگی رضاشاه پهلوی و محاصره او در سعدآباد توسط مقامات دولتی ِ «شناخته شده» بسر می بردند.
در همین روز ابلاغیه محرمانه مرخص شدن سربازان وظیفه پادگانها ـ بدون امضای فرمانده کل قوا که رضاشاه بود ـ از سوی سرلشکراحمد نخجوان کفیل تازه! وزارت جنگ به واحدهای ارتش که خودرا برای دفاع آماده می کردند و دو لشکر مستقر در تهران در اطراف پایتخت سنگر گرفته بودند ارسال شده بود و رضاشاه به عنوان فرمانده کل قوا از ارسال چنین ابلاغیه ای اطلاع نداشت! و منتظر عبور شمار بیشتری از واحدهای انگلستان و شوروی از مرزها و دفاع و جانبازی نیروهای نظامی وطن بود و ....
واحدهای انگلیسی و روس با نقض اعلامیهِ بی طرفی ایران، سوم شهریور 1320 از غرب کشور (عراق که عملا در کنترل دولت لندن بود) و شمال وارد ایران شده بودند. دو دولت متجاوز اعلام کرده بودند که چون شمار آلمانی ها در ایران زیاد شده و تماس های محرمانه ای میان شاه و هیتلر و موسولینی صورت گرفته راهی جز پیشگیری از ... نداشتند.
علی منصور نخست وزیر وقت، همان روز(سوم شهریور) به کاخ سعدآباد رفته بود و شاه را از وضعیت آگاه کرده بود و شاه دستور آمادگی برای مقاومت داده بود. شاه همان روز فرمان خروج دو لشکر مستقر در پایتخت از شهر و موضع گیری آنها در اطراف تهران را داده بود. رضاشاه در همان روز با ارسال یک تلگرم به فرانکلین روزولت رئیس جمهوری وقت آمریکا (که این کشور هنوز وارد جنگ جهانی دوم نشده بود)، جریان تجاوز لندن و مسکو و نقض بی طرفی ایران را اطلاع داد و خواست که کمک دیپلماتیک به ایران کند. رضاشاه در همین روز دستور احضار چهار دوره از سربازان وظیفه احتیاط را صادر کرد و خواست که ژنرال عزیزالله ضرغامی رئیس ستاد ارتش دفتر کار خودرا در باشگاه افسران مسقتر کند.
روز بعد (چهارم شهریور) گزارش از حمله هوایی روس ها به چند شهر در شمال غربی کشور ازجمله قزوین و قتل فریب کارانه فرماندهان نیروی دریایی توسط انگلیسی ها انتشار یافت و پنجم شهریور و در چنان اوضاعی، علی منصور از نخست وزیری کناره گیری کرد ومجید آهی هم پیشنهاد نخست وزیر شدن را نپذیرفت و ایران دچار یک بحران نظامی ـ سیاسی شد. در جریان بحران، شماری از معاریف نزدیک به دولت لندن از رضاشاه خواستند که محمدعلی فروغی را که سالها مورد غضب و بی مِهری رضاشاه بود نخست وزیر کند که شاه این اصرار را ردّ نکرد و فروغی سریعا این مقام را پذیرفت که به باور تاریخ نگاران، بخشی از توطئه بود.
هشتم شهریور در تهران حکومت نظامی به ریاست سپهبد امیراحمدی برقرار شد. در همین روز، نخجوان و ضرغامی و همدستانشان بدون اطلاع رضاشاه، سربازان وظیفه پادگانها را مرخص کردند! و کشور بدون دفاع شد. خلبانان نیروی هوایی که در پایگاه هوایی «قلعه مرغی» تهران مستقر بودند فرمانده نیروی هوایی را که تصمیم به قطع دفاع هوایی داشت بازداشت کردند و به پرواز دفاعی ادامه دادند.
نهم شهریور بود که رضاشاه از این خیانت ها آگاه شد و افسرانی را به مرخص کردن سربازان دست زده بود به سعدآباد احضار کرد و به دست خود کتک زد و دستور محاکمه صحرایی آنان را داد، ولی دیگر دیر شده بود.
باید توجه داشت که پدر ژنرال نخجوان یک مهاجر از نخجوان به ایران بود. احمد نخجوان متولد تبریز، و در آن زمان 38 ساله در همان شهریور 1320 و در کابینه فروغی وزیر جنگ شد و پاداش خیانت خودرا گرفت. او که تا 1345 زنده بود نخست، افسر نیروی زمینی بود که پس از فراگرفتن فنون خلبانی در فرانسه، افسر نیروی هوایی هم شد. پدربزرگ او یک افسر قزاق ارتش روسیه بود.


دسته : تاریخ سرلشکر نخجوان جنگ جهانی دوم روسیه انملیس 1320
شهریور 1320 و توطئه و خیانت بزرگ
4.0 (2)


توضیح کوتاه اما مختصر و مفید

1401/07/07 5 · Reply


چقدر خوب بود.ممنون

1401/07/07 3 · Reply



طرح زندگی خوب

درباره ما

طرح زندگی خوب، پرتال جامعی است که در اکثر حوزه های مرتبط با کیفیت زندگی، به ارائه خدمات آنلاین و تولید محتوی می پردازد. هدف این سامانه، ایجاد فرصت های بهبود در کیفیت زندگی فارسی زبانان بویژه ایرانیان عزیز می باشد.

عضویت در خبرنامه
عضویت

کلیه حقوق وبسایت glp.ir متعلق به تیم طرح زندگی خوب است.